Slide 1

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Klíma szerviz - klima page | HUN

Klíma

Az autóklíma használata indokolt, mivel kényelmesebb és biztonságosabb utazást biztosít:

 1. hogy ne fáradj vagy álmosodj el
 2. a gyors reflexműködést fenntartásáért
 3. hogy baktérium- és vírusmentes levegőt szívj, kerüld el a megbetegedést
 4. be tudj állítani egy állandó hőmérsékletet
 5. páramentes legyen kocsid utastere
 6. a tiszta szélvédő érdekében, a jó kilátásért
 7. hogy a száraz levegőtől ne szúrjon szemed
 8. hogy ne fájduljon meg a fejed

Komjáti Autó tanácsok az autóklíma használatához

TIPPEK A KLÍMASZNÁLATHOZ

 1. Ajánlatos, hogy az autóklíma-berendezést az autó beindítása után és a motor járása alatt működtessük
 2. hosszabbítsd meg a berendezés élettartamát, használd egész évben azt! A klíma idényszerű használata csőrendszeri szivárgást okozhat, mivel a rendszerben levő olaj nem kering, így kiszáradhatnak a tömítések. Ez nagyobb üzemanyag fogyasztással járhat, mivel az így féllépő fűtőgázhiány károsítja a kompresszor működését.
 3. Javasolt hetente legalább egyszer bekapcsolni a készüléket, még ha rövid időre is. (Az autó alatt keletkezhet egy kis víztócsa, főleg páradús levegő esetén, ettől nem kell tartanunk)
 4. Klímád kitűnően alkalmazható párátlanításra esős időben!
 5. Ügyelj rá, hogy a hideg levegőt ne irányítsd közvetlenül testre!
 6. Figyelj rá, hogy hőségben a klímát csak 6-8 fokkal állítsd alacsonyabbra a kültéri hőmérsékletnél!
 7. Ha azt tapasztalod, hogy klímaberendezésed nem működik megfelelően, kapcsold ki azt, és keresd fel Komjáti Autó szervizünket.

A Komjáti Autó klímaellenőrzése

KIS ODAFIGYELÉSSEL NAGY EREDMÉNYEKET ÉRHETÜNK EL

A Komjáti Autó szakszerűen ellenőrzi klímarendszered működését.
Méri az utastérbe fújt levegő hőmérsékletétől kezdve, a rendszer működésében kulcsfontosságú gáz mennyiségét és nyomását, mellyel megállapítható a rendszer hatékonysága.

Bár 20%-os hűtőközeg veszteségnél, klímád még működhet, de már jelentősen csökken hatásfoka.
Ezért évente, vagy 15 ezer kilométerenként új gázt és olajat kell tölteni a rendszerbe, tisztítani és fertőtleníteni kell, a pollenszűrőt (utastérszűrő) pedig ki kell cserélni.

Komjáti Autó klímakarbantartás

ÉRDEMES TUDNI

A klíma évenkénti karbantartást igényel.

A jól működő klíma télen-nyáron aranyat ér! Főként a hőség miatti nyári használat, de a klíma téli alkalmazása is nagyon hasznos a páramentesítés felgyorsítása érdekében. A Komjáti Autó a karbantartás során szakszerűen ellenőrzi az utastérbe fújt levegő hőmérsékletét, a rendszer működésében kulcsfontosságú gáz mennyiségét, nyomását, az olaj mennyiségét, a rendszer működésének hatékonyságát.

Amit a Komjáti Autó szolgáltatás tartalmaz:

 1. Klímatisztítás, fertőtlenítés
 2. Szűrőcsere
 3. Klímaújratöltés (gáz, olaj)
 4. Klíma berendezés javítása (ha szükséges)

A klímaberendezésről

EGY KIS TECHNIKA

Feladata: a hőmérséklet szabályzása (hűtés-fűtés), párátlanítás, fagytalanítás, levegőtisztítás. A klíma működésének elve a hűtőgáznak a klíma teljes hálózatában való keringetésén alapszik. Az autóklíma részei: expanziós szelep (a mindenkor megkívánt üzemmódnak megfelelő mennyiségű hűtőgázt adagolja az elpárologtatóba) kompresszor (biztosítja a hűtőgáz cirkulálását a rendszerben) párologtató (az utastér és szélvédők hűtését, páramentesítését végzi) hűtőventilátor (a kondenzátor hőleadását segíti) elektromos rendszer (működteti a rendszert) szárítószűrő (megszűri a rendszerben keletkezett nedvességet, kiszűri a szennyeződéseket) pollenszűrő (az utastér levegőjét szűri) nyomáskapcsolók (megvédi a rendszert a túlnyomástól, alulnyomástól) kondenzátor (a hűtőgáz halmazállapotát változtatja) A légkondicionálót a folyamatos és zavartalan működése érdekében időről-időre karban kell tartani.

Pollenszűrő (utastérszűrő)

IDŐNKÉNT CSERÉLTESSE KI

A pollenszűrő a műszerfal alatt beépítve található. Feladata, hogy kiszűrje a pollent, port, piszkot, a levegőből, megakadályozván, hogy azok az utastérbe kerüljenek. Sajnos a mikroorganizmusok szívesen megtelepednek pollenszűrőben (utastérszűrőben), ezért javasoljuk, hogy évente, illetve 15 ezer kilométerenként cseréltesd ki.

Párologtató

ÉRDEMES TUDNI

Mint a szellőztető rendszer tartozéka, a párologtató közvetlenül a műszerfalba van beépítve. Ez egy csőkígyó, melynek hőátadó képességét lamellák növelik. A párologtató a légkondicionáló rendszer utolsó része. Feladata az, hogy hőt vonjon el a kondicionálandó térből az elvárt hűtőhatást nyújtva, miközben a hűtőközeg az expanziós szelepet alacsony nyomású, és hőmérsékletű folyadék és gáz keverékeként elhagyja. Ez a nem könnyen hozzáférhető hely ideális a baktérium- és gombatenyészetek számára. Rendkívül fontos, hogy felülete tiszta legyen.

Gombák és baktériumok a rendszerben

TUDTAD?

A klímaberendezésekből nem kívánt mikroorganizmusok kerülhetnek az utastérbe. A meleg, nedves klíma optimális körülményeket teremt az apró élőlények elszaporodásához. A baktériumok vagy penészgombák, valamint azok anyagcsere maradványai, illetve végtermékei károsak az egészségre.