Slide 1

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Kipufogó szerviz - kipufogo page | HUN

Kipufogó

Hogyan segítünk

A Komjáti Autó szakemberei felmérik gépkocsid állapotát és közérthetően elmagyaráznak neked minden olyan fontos dolgot, amit érdemes tudni, pl. az autóalkatrészek állapotát, azok szerepét, miért fontos a hibátlan működésük, majd örömmel fogadjuk és válaszoljuk meg kérdéseid.

A kipufogó és alkatrészei továbbítják az autó hajtóművéből távozó égéstermékeket a szabadba és szigorú törvényi előírásoknak kell megfelelnie. Fő részei: kipufogócsonk, leömlőcső, kipufogódobok, kipufogócsövek, rezgéscsillapítók (flexibilis részek), bilincsek, gumifelfüggesztők, katalizátor. Korszerűbb dízelautók kipufogórendszere részecskeszűrővel is rendelkezik.

Fontos szerepe van a motor teljesítményében, valamint a zaj- és környezetvédelemben. A jól funkcionáló kipufogórendszer biztosítja, hogy a levegő és az üzemanyag aránya mindig helyes legyen, illetve, hogy a motor minimális üzemanyag-fogyasztással maximális teljesítményt fejtsen ki. Ezek a tényezők meghosszabbítják a motor más fontos részeinek, a szelepek, a kipufogódobok, a katalizátorok és a lambdaszondák élettartamát is.

 1. Növeli a motor hatékonyságát. Hozzájárul az autó teljesítményének és a nyomatéknak a javításához, valamint a fogyasztás csökkentéséhez
 2. Csökkenti a kibocsátott gázok hőmérsékletét. A motorból kikerülő égésgázok, akár 900°C hőmérsékletet is elérhetnek. A rendszer egyik feladata, ezen magas hőmérsékletet csökkentése
 3. Csökkenti a belső és a külső zajártalmat, mely a motorban történő robbanások által jön létre

A kipufogórendszer hamar rozsdásodik, hiszen a magas hőmérséklet, az állandó rezgés, és a különböző gázok megteszik hatásukat. Emiatt nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük azt, mert a kisebb-nagyobb repedéseken keresztül a mérgező gázok behatolhatnak az utastérbe, ami komoly baleseti kockázati tényező.

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Mitől használódik el a kipufogó?

ÉRDEMES TUDNI

 1. A magas hőmérséklet. A kipufogórendszerben akár 130 km/h sebességű, és 800 °C hőmérsékletű gázok károsító hatásúak a rendszerre nézve
 2. Belső korrózió: Az indításkor olyan kondenzvíz keletkezik, mely a kisebb utak során nem ürül ki, a kipufogódob savas vízzel telik meg, mely rongálja a belső lemezeket.
 3. A külső korrózió: A kipufogórendszer külső lemeze gyakran érintkezik vízzel, sárral és sóval, ami oxidációhoz vezet.
 4. A rögzítések megrongálódása (pl. a motortartók, kipufogórögzítő gumik)

Ezt könnyű észrevenni

MIHAMARABB KERESD FEL SZERVIZÜNKET

Mit észlelhetünk, ha a kipufogó nem megfelelően funkcionál?

 1. Kipufogógáz-szivárgást. A lyukas kipufogó okozza
 2. Furcsa zajt a gépkocsi alsó részéből, melyet a rosszul rögzített kipufogórendszer, vagy valamelyik kilyukadt eleme okozhat

Mi a teendő?

 1. A kipufogórendszer megóvása érdekében ne feledjük ellenőriztetni autónk lengéscsillapítóit
 2. Ha időnként hosszabb utat teszünk meg autónkkal, az elősegíti, hogy a kipufogórendszerben felgyülemlett kondenzvíz elpárologjon, a katalizátor, és a részecskeszűrő kiégjen

Hibák, melyek miatt a gépkocsi nem felel meg a műszaki vizsgán

GONDOLJUK VÉGIG

 1. Kipufogórendszerbeli szivárgás
 2. A kipufogórendszer valamelyik eleme hiányzik
 3. Fennáll egy, vagy több alkatrész leválásának vagy kilazulásának veszélye
 4. A kipufogógáz mért környezetvédelmi határértéke a megengedett feletti
 5. Világító motorkontroll-lámpa a műszerfalon (sokszor a katalizátor, vagy a részecskeszűrő hibájára utal)

Katalizátor

NEM ÁRT TUDNI

A katalizátor a szigorú emissziós szabványok velejárója, ezért egyes országok kötelezővé teszik az új gépjárművek katalizátorral való felszerelését. Az általános közvélekedéssel ellentétben, ennek az intézkedésnek köszönhetően a kipufogórendszer a négyütemű motorok egyik legkifinomultabb részéve vált, hiszen az ellennyomási (fojtási) szintje a motor teljesítményét közvetlenül befolyásolja.

A katalizátor rozsdamentes acéltokból, hőszigetelő rétegből és egy nemesfémekkel bevont kerámiaszűrőből áll. A nemesfémek a környezetre ártalmas gázokat kémiai reakció során jóval kevésbé szennyező gázokká alakítják át. Szén-monoxid, szénhidrogén, nátrium: megannyi különösen káros kipufogógáz, melyeket a katalizátor 90%-ban ártalmatlanít.

Legyünk óvatosak az üzemanyag-, és olajadalékokkal, mivel ólmot, vagy olyan hasonló anyagokat tartalmazhatnak, melyek kihatással vannak katalizátor élettartamára. A motor alkotórészeinek, a gyertyáknak, légszűrőknek a tökéletes működése révén elhárulhat a katalizátor súlyos károsodásának veszélye.

A katalizátor meghibásodásának okai

 1. Helytelen motorbeállítás
 2. Kipufogórendszerbe jutott üzemanyag
 3. Olaj vagy fagyálló került a kipufogórendszerbe
 4. Elhasználódott gyújtógyertyák, vagy gyertyavezetékek
 5. Nem megfelelően működő lambdaszonda
 6. Nem vesszük figyelembe, hogy a motorkontroll-lámpa világít. (A lámpa azt jelzi, hogy a motor nem megfelelően működik, ilyen esetben azonnal vigyük szervizbe a kocsit!)
 7. Mechanikai sérülés történt

Ha a gépkocsi valamely hibája a gyári katalizátor meghibásodásához vezetett, az új katalizátor is hasonló sorsra juthat, tehát a katalizátor cseréjével egy időben az eredeti hibát is orvosolni kell. Jelentkezz be szervizünkbe és bizonyosodj meg róla, hogy autód kipufogórendszere megfelelően működik.

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

A dízel motor füstöl, de miért?

JÓ TUDNI

Amíg a benzines motorokban a benzint rendszerint a szívócsőbe porlasztják - így van ideje alaposan elkeveredni a beszívott levegővel -, addig a közvetlenül az égéstérbe fecskendezett gázolaj szinte azonnal meggyullad. Az üzemanyag és a levegő elégtelen keveredése okolható a dízelekre jellemző korom létrejöttéért, melynek keletkezését az üzemanyag nagyon finom porlasztásával lehet csökkenteni.

Hogyan regenerálható a részecskeszűrő?

JAVASLAT

Ajánlott gyakrabban cserélni a motorolajat. Ha csak rövid, néhány kilométeres utakra - településen belül - használjuk az autót, valamikor a részecskeszűrőt regenerálni is kell. 50-60 °C fok alatti motorhőmérséklet mellett el sem indul a regenerálódás. Minimum félórán keresztül folyamatos tempóban kell közlekedni ahhoz, hogy a részecskeszűrő regenerálódása beinduljon. Ezért ezer kilométerenként ajánlatos autópályán hosszabb utat megtenni. Komolyan kell vennünk a hibalámpát, mely jelzi, ha valami gond van. Az első figyelmeztető jelzésre próbálkozzunk a fentebb leírt autópályán való folyamatos vezetéssel. Ha nem segít, vagy már szükségüzemben van az autó, keress fel bennünket. A Komjáti Auto szerviz szakemberei a segítségedre lesznek.

KÉRJ IDŐPONTOT

IDŐPONT-EGYEZTETÉS