Slide 1

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Futómű szerviz - futomu page | HUN

Futómű

Hogyan segítünk

A Komjáti Autó szakemberei felmérik gépkocsid állapotát és közérthetően elmagyaráznak neked minden olyan fontos dolgot, amit érdemes tudni, pl. az autóalkatrészek állapotát, azok szerepét, miért fontos a hibátlan működésük, majd örömmel fogadjuk és válaszoljuk meg kérdéseid.

A futómű biztosítja a gépjármű és az úttest közötti folyamatos kapcsolatot, irányíthatóvá teszi az autót. Ezért a futómű állapota, beállításának pontossága jelentősen befolyásolja a gépkocsik biztonságos üzemelését és menetkényelmét. A gépjárművek két futóművel, első és hátsó futóművel vannak felszerelve. A futómű elemei közé soroljuk a gépjárművek haladásával, különböző irányba való mozgatásával kapcsolatos, a rugózást, lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító, valamint a kerékmeghajtásos szerkezeteket.

Ha gépjárműved futóművének összes alkotóeleme tökéletes:

 1. biztonságosan, kényelmesen vezethetsz
 2. gépjárműd alkatrészei csekély mértékben kopnak

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

KÉRJ IDŐPONTOT

Futóművet alkotó szerkezeti elemek

JÓ TUDNI

 1. Lengéscsillapító

Egy gépjárműben elöl is, hátul is két-két lengéscsillapító van beszerelve. A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása. A gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. A lengéscsillapító kiegészítő szerkezeti elemei a toronycsapágy, toronyszilent, a lengéscsillapító porvédő. A lengéscsillapítók nagy része a porvédő szakadása miatt megy idő előtt tönkre. A lengéscsillapító szára beszennyeződik, vizet kap, így berozsdásodik, emiatt a szimering elkopik, az olaj elfolyik. A szakadt porvédőt ezért kell feltétlenül kicseréltetni.

 1. Kerékfelfüggesztés

A kerékfelfüggesztés összeköti a kerekeket az alvázzal, és a karosszériával. A jármű súlyát és a tömegerőket a kerekekre, a kerekek fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit pedig a karosszériára viszi át. A futómű beállításának optimális értékeit a gyárak minden kocsitípushoz pontosan megadják. Ha a gyári előírásokat nem tartják be, illetve rossz a beállítás, a futómű és a gumiabroncsok idő előtt tönkremennek.

Futóművel kapcsolatos fogalmak

HOGY TISZTÁBAN LÉGY VELÜK

 1. Kerékdőlés

A kerék síkja a függőlegestől általában eltérő. A gépkocsi hossztengelyéhez képest a kerekek felső széle kifelé vagy befelé dől. A dőlés mértéke típusonként változik. Feladata a kerékcsapágyak egyirányú támasztása (a holtjáték korlátozása, a csapágy terhelésének és a kormányzási nyomatéknak a csökkentése).

 1. Kerékösszetartás

Felülnézetben a kerekek egymástól mért távolsága az első tengely előtt és mögött nem egyezik meg. Ha a tengely előtt kisebb ez a távolság, akkor kerékösszetartásról, ha mögötte kisebb a távolság, akkor széttartásról van szó. A kerékdőlés hatására a kerekek a dőlés irányába igyekeznek elkanyarodni, és az ebből adódó igénybevételt csökkenti, illetve ellensúlyozza az összetartás. A kerékösszetartás korlátozza a kormányholtjátékot, csökkenti a kerekek szétállási hajlamát, javítja a nyomtartást.

 1. Csapterpesztés

A csapterpesztés hatására a kerék talppontja és a csapszeg képzeletbeli meghosszabbított alsó és felső gömbcsuklóvonala a talajon közelebb kerül egymáshoz, így a talajellenállás nyomatékának karja csökken, könnyebb lesz a kormányzás. A csapterpesztés szögértéke mindig nagyobb, mint a kerékdőlésé, ezért kormányzáskor a jármű megemelkedik, így visszakormányzáskor a kocsi saját tömege is segíti a vezetőt a kormány visszaforgatásában.

 1. Utánfutás

Elősegíti az egyenes úton való haladást. A csapszeg középvonalának elvi meghosszabbítása, pozitív dőlés esetén haladáskor megelőzi a kerék talppontját, vagyis a gépkocsit mozgató erő mintegy maga után húzza a kereket. Negatív dőlésnél a kerék megelőzi az erőhatást, azaz maga után húzza az autót, ezért fordulékonyabbak az elsőkerék meghajtású gépkocsik.

Lengéscsillapító – a futómű egyik legfontosabb szerkezeti eleme

ÖN ÉS CSALÁDJA KÉNYELME, BIZTONSÁGA MÚLIK RAJTA

A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása, ezáltal a gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. Minél hosszabb ideig válik el a kerék az úttesttől, annál nehezebb irányítani az autót, akár teljesen irányíthatatlanná válhat.

Rossz állapotú lengéscsillapítók miatt

 1. gumiabroncs fokozottan, egyenetlenül kopik
 2. féktávolság akár 20%-kal megnő
 3. vizes úton megcsúszik a kocsi
 4. rossz a gépjármű úttartásra (kanyarban könnyen kisodródhat)
 5. nagyobb terhelés jut a többi futóműalkatrészre, ezért idő előtt tönkremehetnek

Ha járművén rossz menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalja, keresse fel Komjáti Autó szervizünket. A gépjármű teljes körű, ingyenes átvizsgálása során megállapítjuk a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Mivel a mozgó futóműalkatrészek és a gumiabroncsok idő előtt meghibásodhatnak, így elkerülheti azt, hogy a feltáratlan hibák miatt nagy anyagi kiadást igénylő javítást igényeljen gépjárműved.

A lengéscsillapító optimális működése a kiegészítő alkatrészek állapotától függ. Az esetek 80 %-ban a lengéscsillapítóval együtt a toronyszilentet, a toronycsapágyat is le kell cserélni, a rugókat is át kell vizsgálni.

A lengéscsillapító rossz állapotát jelzi a

 1. szabálytalan, rendellenesen megkopott gumiabroncsok (kagylós kopás)
 2. lengéscsillapító felületi rozsdásodása
 3. lengéscsillapító testének deformálódása
 4. lengéscsillapítón olajszivárgás, olajfolyás
 5. megrongálódott csavarok, rögzítések

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

EGYEZTESS IDŐPONTOT