Slide 1

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Fékrendszer szerviz - fekrendszer page | HUN

Fékrendszer

Hogyan segítünk

A Komjáti Autó szakemberei felmérik gépkocsid állapotát és közérthetően elmagyaráznak neked minden olyan fontos dolgot, amit érdemes tudni, pl. az autóalkatrészek állapotát, azok szerepét, miért fontos a hibátlan működésük, majd örömmel fogadjuk és válaszoljuk meg kérdéseid.

A gépkocsi talán legfontosabb alkatrésze a fékredszer, mely feladata a mozgó gépjármű lassítása, megállítása. Részei: első, hátsó fék, kézifék, blokkolásgátló. Kétféle féktípus használatos: a tárcsafék és dobfék. Manapság a korszerűbb tárcsaféket alkalmazzák.

A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele a megfelelő fékhatás. Ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a fékrendszerben működő alkatrészek állapotára és minőségére. Javasolt ezért az elhasználódott, meghibásodott alkatrészek mielőbbi cseréjét. Legtöbb esetben az úgynevezett kopó alkatrészek cseréjére van szükség, ezek a fékbetét, fékpofa, tárcsa és a dob.

Tárcsafék

A GYAKORIBB FÉKTÍPUS

Napjaink autóit tárcsafékkel szerelik fel, mivel sokkal hatékonyabb és tartósabb, valamint kevesebb karbantartást igényel. Szigorú, magas követelménynek kell megfelelnie, mivel minden fékezéskor erőteljes igénybevételnek van kitéve.
Ha égési sérüléseket, mélyebb barázdákat, rozsdafoltokat, akár repedéseket vélünk felfedezni, úgy cseréltessük ki azt minél előbb. Emlékezzen, hogy minden féktárcsacserénél a fékbetéteket is ki kell cserélni. A féket csak párban lehet javítani!

A gyártók minden autótípusnál meghatározzák a minimális féktárcsavastagságot. Egy első tárcsafék optimális futásteljesítménye általában 40-60 ezer km, a hátsó féktárcsáé típustól függően 50-80 ezer km. Egy átlagos féktárcsa kopása max. 2mm, de egyes típusoknál 3mm is lehet. Nem ritka a 2-3 esetleg 4 mm-rel túlszabályozott tárcsa sem. A túlszabályozott, vagy méret alatti tárcsa rossz hőelvezetést biztosít, a féktárcsa elreped, deformálódik, a fékbetét megéghet, így a fékhatás nagymértékben legyengül, legrosszabb esetben teljesen megszűnik.

Dobfék

A RITKÁBB FÉKTíPUS

Élettartama 10-20 ezer kilométerenkénti karbantartás mellett általában 80-120 ezer kilométerre terjed ki. Ennek megtétele után cserélni kell mindent, a dobokat, a fékpofát, a munkahengereket. Kopott, méret alatti fékek éles helyzetben, nagy terhelés alatt veszélyessé válhatnak!

Fékbetét

A TÁRCSAFÉK FONTOS ELEME

Fékezés során a fékbetétnek hatalmas teljesítményt kell kifejtenie. Mivel lágyabb anyagból készül, mint a féktárcsa, ezért gyorsabban kopik. Csereperiódusa rövidebb, tehát hamarabb kell lecserélnünk.
Amin vastagsága 2-3mm alá csökken, nem tudja biztosítani az optimális fékhatást.

Szakszerűen szerelt és rendeltetésszerűen használt fék a teljes élettartama alatt biztosítja az új fékalkatrésszel megegyező hatást, viszont fontos tudni, hogy durva, nagy sebességről történő fékezés során a fékbetét megég.

Az elkopott fékbetétek használatával a féktárcsa megsérülhet, a betét vasa kophat, így a fékhatás nagymértékben lecsökken. Hirtelen fékezéskor a gépkocsi irányíthatatlanná válhat, elhúzhat egyik irányba. A fékbetét karbantartást nem igényel, párban cserélik.

Kézifék

ELLENŐRIZTESD RENDSZERESEN

A kézifék nagyon sok esetben a segítségünkre lehet, viszont alapvető feladata az álló helyzetben levő gépkocsi rögzítése. Emelkedőn történő elindulásnál, vagy visszagurulásnál is jól jöhet. Nem is gondolnánk, de üzemi fék meghibásodása esetén még nincs minden veszve, hiszen a baleset elkerülése érdekében használhatjuk a gépjármű megállítására. Ellenőriztesd ezért rendszeresen!

Fékolaj

A FÉKRENDSZER FONTOS RÉSZE

A fékfolyadék nem tartalmaz olajat, ennek ellenére a köznyelv fékolajnak nevezi. Valószínű azért, mert a gépjárműben lévő olajokhoz sorolják, mivel azok a közismert folyadékok. Ez a szintetikus, alkoholtartalmú folyadék, a levegőben lévő nedvességet megköti, magába zárja és ezáltal az üzemidővel arányosan csökken a forráspontja. Erős igénybevételkor pl. vészfékezéskor, vagy meredek lejtőn a fékfolyadék felforrhat, buborékok képződnek benne. Ezek akadályozzák a fékezőerő átvitelét és működőképességét. A fékfolyadék forráspontja nem süllyedhet 160 °C alá. Általában 2 évente cseréljük a fékolajat.

Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőriztesd a fékfolyadékot, és szükség esetén cseréltesd ki azt. Ellenőriztesd nálunk gépjárműved.

EGYEZTESS IDŐPONTOT

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Blokkolásgátló - ABS

AZ AKTÍV BIZTONSÁGI ESZKÖZ

A blokkolásgátló rendszer (angolul: ABS, vagy Anti-lock Braking System) egy aktív biztonsági eszköz, ami erős fékezéskor megakadályozza a kerekek leblokkolását, így irányítható marad a jármű.

A rendszer speciális, kerekekre szerelt érzékelőkön keresztül érzékeli a kerekek blokkolását, és ekkor a másodperc töredékére kiiktatja a fékezést.
Feladata, az irányítás fenntarthatósága, így az esetleges féktávolságon belül észlelt akadályt fékezéssel, és kikerüléssel el tudjuk kerülni, illetve csúszós úton segít meggátolni az autó megpördülését fékezés közben. Figyelem! Ha a műszerfalon az ABS lámpa sárgán világít, ez azt jelenti, hogy a blokkolásgátló rendszer nem működik! Ilyen esetben azonnal keresd fel szervizünket!

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS