Slide 1

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Akkumulator szerviz - akkumulator page | HUN

Akkumulátor

Hogyan segítünk

A Komjáti Autó szakemberei felmérik gépkocsid állapotát és közérthetően elmagyaráznak neked minden olyan fontos dolgot, amit érdemes tudni, pl. az autóalkatrészek állapotát, azok szerepét, miért fontos a hibátlan működésük, majd örömmel fogadjuk és válaszoljuk meg kérdéseid.

Sokak számára - talán számodra is - az akkumulátor működése bonyolult lehet. Érdemes ezért a szakemberekre támaszkodni, akik elméleti és gyakorlati tudásukkal segítenek az akkumulátor által okozott problémát megoldani.
Az akkumulátor körüli gondok október végével megszaporodnak. Sajnos a tél kezdetével előfordul, hogy indítózás közben a motor nem indul be. Ha te is ilyen és ehhez hasonló gondokkal küzdesz, keresd fel bátran szervizünk.

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

IDŐPONT-EGYEZTETÉS

Egy kis diagnosztika:

 1. Ha indítózás közben a motor a szokásos sebességgel pörög, akkor az üzemanyag-ellátó rendszer vagy a gyújtás lehet a probléma forrása
 2. Ha hallhatóan lassabban forog az önindító és a motor, akkor az önindító, a vezetékrendszer és az akkumulátor hibája miatt indulhat nehezen az autó

A teljes körű átvizsgálást elvégezzük körülbelül 30-40 perc alatt.
Minél előbb keresd fel Komjáti Autó szervizünket, hogy kiderítsük, mely rész okozza a hibát.

Az akkumulátor és működése

NEM ÁRT TUDNI

Energiatároló berendezésként, az akkumulátor, töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítja át, vegyi energia formájában tartósan tárolni tudja, majd kisütéskor villamos energiává alakítja vissza.

Kisütéskor (az akkumulátorra fogyasztót kapcsolva) az akkumulátor úgy működik, mint egy galvánelem, a töltésszétválasztó folyamat alatt elektródáinak anyaga átalakul. Ezen folyamat teljes lejátszódásával, az akkumulátor kisütött állapotba kerül, a kezdeti feszültségértéke lecsökken.

Töltés folyamán a pólusaira adott feszültség hatására töltőáram alakul ki (ilyenkor az akkumulátor fogyasztóként viselkedik és energiát vesz fel), melynek hatására ez a vegyi folyamat fordított irányban megy végbe, és az elektródák anyaga visszakerül eredeti állapotába. A folyamat végére az akkumulátor feltöltődik, és ismét alkalmas az energiaszolgáltatásra.

Kisütés alatt az akkumulátor kapocsfeszültsége folyamatosan csökken, töltés során pedig folyamatosan nő. Ha kisütés közben kapocsfeszültsége a – típusától függő – érték alá esik, az akkumulátor kisült, a kisütést be kell fejezni, mert a további terhelés az akkumulátor károsodását okozhatja. A töltést hasonlóképp, be kell fejezni, ha a kapocsfeszültség a töltésre megadott értéket eléri.

Az autóakkumulátor

TÉLEN JELENTKEZHET A LEGTÖBB GOND

Az akkumulátor felelős:

 1. a gépjármű beindításáért
 2. a gépjármű elektromos fogyasztóinak energiaellátásáért (fényszórók, ablaktörlő lapátok, fedélzeti számítógép, riasztó, stb.)

Az univerzálisan használt 12 V-os akkumulátor 6 darab, sorosan kapcsolt cellát tartalmaz. Az autókban úgynevezett savas ólomakkumulátorokat alkalmaznak, melyek névleges cellafeszültsége 2V.

Beszélhetünk még gondozásmentes akkumulátorról is, ez ma az elterjedtebb, és van hagyományos, gondozást igénylő akkumulátor.

Egy gépjárműindító akkumulátor címkéjén találjuk: a gyártó nevét, az akkumulátor típusát, fajtajelölését (pl. abszolút gondozásmentes, hibrid rendszerű), a főbb elektromos paramétereit, pl. 12 V, 62 Ah. 420 A (MSZ) 550 A, (SAE) és a termék egységes termékazonosító kódját (ETK) a pontos azonosítás céljából.

Az akkumulátor VESZÉLYFORRÁS! Nem használható az alapvető biztonsági rendelkezések betartása nélkül! A túltöltés ugyanúgy tönkreteheti az akkumulátort, mint a lemerülés! Ez különösen nagy problémát okozhat nagy belső ellenállással rendelkező akkumulátorok esetén, ha nagy teljesítésű fogyasztóval terhelik, mint az autó önindítója. Az akkumulátorra akkor hárul a legnagyobb terhelés, amikor az elektromos fogyasztókat úgy használjuk, hogy közben a gépjárműmotor nem jár.

Kapacitása

Az akkumulátor kapacitása az a villamosenergia-mennyiség, amely a gépjármű fogyasztóinak ellátásához szükséges. A csereakkumulátor kapacitásának nagyobbnak kell lennie, mint az eredetié volt.

Teljesítménye

A gépjármű beindításához pillanatnyi áramfelvétel szükséges. Minél nagyobb az akkumulátor teljesítménye, annál könnyebben indítható a gépjármű. Két azonos méretű és kapacitású akkumulátor között az eltérő teljesítményük tesz különbséget.

Gondozásmentes autóakkumulátor

A legtöbb gépjárműben ma már karbantartásmentes (abszolút gondozásmentes) akkumulátor van. Ezen, többnyire teljesen zárt típusoknál desztillált víz utántöltése nem lehetséges, a garantált élettartama alatt erre nincs is szükség. Önkisülési veszteségük minimális. Néhány típus árammal feltöltve több évig tárolható.

Hagyományos akkumulátor

ÉRDEMES TUDNI

A feltöltött akkumulátor az önkisülés miatt csak egy bizonyos ideig tárolható. Ajánlatos ezért az akkumulátorokat minden hosszabb ideig tartó üzemen kívül helyezés előtt után tölteni.

Vizsgálata, lehetséges meghibásodásai:
Feszültségméréssel, savsűrűség-vizsgálattal és szemrevételezéssel legtöbbször fel lehet tárni a hibát

 1. Töltés után egyenletesen alacsony savsűrűség: az akkumulátor túl sokáig állt töltetlenül.
 2. Savszennyeződés: a sav eliszaposodik, színe barnává, zavarossá válik.
 3. Savsűrűség eltérése a cellákban: szivárgás, rövidzárlat van, vagy a cellaösszekötő megszakadt két cella között
 4. Pólus megolvadása: rövidre zárták a pólusnál, amikor szerszámmal a gépjárműhöz, vagy a töltőkészülékhez csatlakoztatták.
 5. Levált etikettek, magas vízfogyasztás: az akkumulátort túltöltötték.
 6. Benzin- vagy ecetszag: az akkumulátorba alkoholt, vagy benzint töltöttek.

Meghibásodásának okai

 1. Az akkumulátor meghibásodásának gyakran a hibás vagy a rosszul, illetve utólagosan beszerelt elektromos berendezések az okai.
 2. Lemerült akkumulátor oka lehet a meghibásodott fényszóró, a nagyon rövid távok megtétele, vagy a túl sok áramfogyasztó berendezés. Az akkumulátor nem töltődik fel teljesen, és az aktív massza egy része inaktívvá válik. Ennek következménye a kapacitásveszteség és az indítóerő csökkentése.
 3. Túltöltött akkumulátor oka a meghibásodott feszültségszabályzó. Erre utal, ha a fényszóró lámpái gyakran kiégnek.
 4. A túl alacsony akkumulátorkapacitás miatt az akkumulátor túlzott igénybevételnek van kitéve, ez az akkumulátor károsodásához vezet.

Az akkumulátor karbantartása

 1. ne hagyjuk az akkumulátort feltöltetlen állapotban
 2. tartsuk tisztán és szárazon az akkumulátor pólusait
 3. a kisülés után a lehető leghamarabb töltsük fel azt